si | en

Tehnološke rešitve Svete

Rešitve pri izdelavi in montaži kamnoseških izdelkov


NAGROBNIKI
Večna težava na pokopališčih je posedanje nagrobnikov, saj klasično točkovno temeljenje dolgoročno ni zanesljivo. Kot rešitev te težave smo v svojem podjetju na podlagi dolgoletnih izkušenj za stranke pripravili naslednje tehnične rešitve in možnosti montaže nagrobnika: 


 
KULTURNA DEDIŠČINA
Postopek izdelave replik reliefov, kipov, grbov, kapitelov … na podlagi arhivske slike ali obstoječega originala z brezstičnim laserskim odčitavanjem v 3D-tehniki in izdelava replik iz naravnega kamna, polistirena, lesa, brona, medenine, aluminija ali drugih materialov.  
 
1. Kiparsko modeliranje originala na podlagi slike 
2. Optično odčitavanje originala ali modela s 3D-laserjem 
3. Obdelava odčitanih podatkov in G-kode s programom CAD-CAM 
4. Rezkanje replike na 3- ali 5-osnem obdelovalnem centru CNC 
5. Ročna končna dodelava detajlov 
 
KUHINJSKI PULTI, KOPALNICE  
Vgradnja korita v kuhinjski pult, ki ga lahko vgradimo s spodnje (podvgradno) ali zgornje strani (nadvgradno). 
Primer kamnitega podvgradnega korita z odcejalnikom:
 
KAMINI, PORTALI, VRTNI PROGRAM
Za vgradnjo portala ali masivnega okenskega okvirja je pred montažo treba pripraviti dovolj veliko vgradno odprtino in obvezno upoštevati debelino izolacijskega materiala fasade. 
 
POLICE, STOPNICE, OBLOGE
Vgradnja klasičnih kamnitih stopnic, položenih v cementno malto: 
Za klasičen način vgradnje potrebujemo 5–6 cm svetlobe po višini in globini. Debelina nastopnih plošč je navadno 3 cm, debelina čela pa 2 cm. Preostanek potrebujemo za podložni beton s cementno polivko. Stopniščno ramo, ki ni pravilno zabetonirana, po potrebi preoblikujemo, da dosežemo enakomerno razporeditev stopnic po višini in globini. S tem stopnicam zagotovimo funkcionalnost in urejen videz ter uporabniku potrebno varnost.